Hegedüs Géza Általános Iskola

Iskolai könyvtár

Iskolai könyvtár

A hónap meséje

Június

2020. június 05. - Hegedüs Könyvtár

A majom és a szentjánosbogár

írta: Kormos Rebeka

Vércse Miklós fordításában 

Forrás: minimatine.hu

Egy este, amikor a szentjánosbogár a barátjához igyekezett, a majom háza előtt vitt el az útja.
- Szentjánosbogár! - szólította meg a majom. - Miért hordozol örökké lámpást?
- Félek a moszkitóktól.
- Ilyen félénk vagy?
- Nem, nem vagyok!
- Akkor miért hordozol mindig lámpást, ha nem félsz? - kérdezte ismét a majom.
- Azért, hogy meglássam a moszkitót, ha meg akar csípni.
A majom ezen hangosan hahotázott, és másnap széltében-hosszában elhíresztelte, hogy a szentjánosbogár azért hord lámpást, mert gyáva. Amikor a rágalom a szentjánosbogár fülébe jutott, elindult s megkereste a majmot. Éjszaka volt, a majom aludt, de a szentjánosbogár lámpája felébresztette.
- Miért híreszteled, hogy gyáva vagyok? Ha meg akarod tudni, hogy melyikünk bátrabb, küzdjünk meg vasárnap este a piactéren.
- Társakat is hozol? - kérdezte a majom.
- Nem, egyedül fogok küzdeni.
A majom tréfának vette a dolgot, a szentjánosbogár azonban így folytatta:
- Vasárnap este hat órakor várlak.
- Azért jó lenne, ha segítséget is hoznál, mert én egész csapattal jövök, ezer majommal, s mindegyikük olyan nagy, mint én.
Így beszélt a majom, hogy elrémítse a különös kis bogarat.
- Egyedül megyek - szólt a szentjánosbogár. - Viszontlátásra.
A majom összehívta csapatát, és megparancsolta, hogy vasárnap este hat órakor, három láb hosszú bunkósbotokkal, a piactéren legyenek mind. Eljött a vasárnap este. Hat órakor, mikor a majomhad megérkezett, a szentjánosbogár már ott volt. Míg a templom harangja vecsernyére kongatott, a szentjánosbogár rövid fohászt mondott, s szólt, hogy kezdhetik a harcot. A majom csatasorba állította társait, ő maga, mint vezér az élre állt. A szentjánosbogár hirtelen az orrára röppent. A sorban következő majom erre akkorát sújtott a vezér orrára, hogy menten összeesett. A szentjánosbogár, a közeledő bunkósbot láttán, átröppent a következő majom orrára; azt meg egyetlen csapással a harmadik majom terítette le. Így folyt ez az utolsó szál majomig.
Az, buzogányát elhajítva, kegyelmet kért a szentjánosbogártól. A szentjánosbogár jóságosan megkegyelmezett neki. Azóta rettegnek úgy a majmok a szentjánosbogártól.

A bejegyzés trackback címe:

https://hegekonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr5415741798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása