Hegedüs Géza Általános Iskola

Iskolai könyvtár

Iskolai könyvtár

Nyári könyvajánló: 3-4. osztály

2020. május 26. - Hegedüs Könyvtár

1. Nyulász Péter- Ritter Ottó: A fürdők réme (Berger Szimat Szolgálat-sorozat) (Berger Kiadó)

Amikor Gerzson bácsi a strandon felejti a telefonját, Pongrác készséggel indul a segítségére. Csakhogy rejtélyes okból sorra zárnak be Budapest híres fürdői! Pongrác aljas összeesküvést szimatol, és a BerGer Szimat Szolgálat csapata akcióba lendül. Sikerül-e megfejteni a rejtélyt? Kinyitnak-e még valaha a fürdők? No és előkerül-e Gerzson bácsi mobilja?

 covers_413630_1.jpg

 

covers_524251_1.jpg2. Dav Pilkey: Alsógatyás kapitány kalandjai (Alsógatyás kapitány-sorozat) 

George ​és Harold ravasz kis fickók. Csínytevéseik mellett saját képregényük készítésében lelik legnagyobb örömüket. Közösen megformálták iskolájuk történelmének legnagyobb szuperhősét: Alsógyatyás kapitányt! Azonban az iskola földhöz ragadt igazgatója, Mr. Krupp nem értékeli a fiúk humorát sem a bajkeverésben, sem a képregény készítésben. Kifőz hát egy tervet, hogy megálljt parancsoljon a srácoknak, és hóbortjaiknak örökre! A történetből kiderül, hogyan dőlt dugába az igazgató terve és elevenedett meg Alsógatyás kapitány, a szuperhős! Az ünnepelt író és Caldecott-díjas illusztrátor Dav Pilkey életre szóló kalandra hívja az ifjú olvasót e rendhagyóan mulatságos, eseménydús, olvasmányos és gazdagon illusztrált könyvben. Az Alsógatyás kapitány kalandjai minden oldalán kacagtató képekkel kínál remek olvasmányt kezdő és haladó olvasóknak egyaránt. Nem kétséges, hogy Dav más nagysikerű humoros könyveihez hasonlóan még az olvasástól leginkább vonakodó gyerekeket is hosszú órákra el tudja szórakoztatni. Az Alsógatyás kapitány kalandjai sorozat elnyerte 2007-ben a Disney Adventures Kids' Choice Award díjat. 
7-10 éves korosztály számára ajánlott.

covers_388728_1.jpg3. Danny Wallace: Hamish és a RémDermesztők (Hamish-sorozat) (Manó Könyvek)

TE mit tennél… ha az egész világ egyszerre csak megállna? Úgy ám, az EGÉSZ VILÁG. 
A madarak a levegőben. A repülőgépek az égen. És minden áldott ember az egész bolygón kivéve téged!

Mert a tízéves Hamish Ellerbyvel pontosan ez történik, újra és újra. 
Ám ez a RémDermesztőknek, és borzalmas barátaiknak, a Borzadályoknak köszönhető! Bizony, ők TERVEZNEK valamit! El akarják venni tőlünk a saját világunkat, hogy csak az övék legyen… Ja, és utálják a gyerekeket. Főleg az olyanokat, akik tudnak a létezésükről. Na várjunk csak… most már te is tudsz róluk, nem igaz? Ajjajj… 
Vajon Hamish képes lesz megmenteni minket a RémDermesztőktől? Tarts vele, és meglátod!

A Hamish és a RémDermesztők egy fergeteges gyermekkönyv, amely a bestseller-író és műsorvezető Danny Wallace első, kicsiknek szánt alkotása. Tökéletes olvasmány David Walliams, Tom Gates és James Patterson kedvelőinek

covers_393504_1.jpg4. Alice Pantermüller: Nyúlözön (Lotta naplója-sorozat) (Manó könyvek)

Lotta vagyok, tíz éves, viszonylag normális kislány. Legalábbis sokkal normálisabb vagyok, mint a szüleim és a két idétlen öcsém. Ezért sem értem, hogy miért történik velem az utóbbi időben annyi furcsaság. Például, hogy mögöttem a táblán egyszer csak megjelenik egy ciki mondat, és a kedvenc ételem hirtelen brokkoli ízű lesz. Fúúj! Vajon az indiai furulya az oka, amit anyától kaptam ajándékba? Pedig nincs is időm foglalkozni vele. Ugyanis mindenképpen szeretnék egy háziállatot. És már van is tervem, hogyan szerezzek egyet. Csak ez a béna furulya ne állna mindig az utamban…

 

 

 

covers_385958_1.jpg5. Will Mabbitt: Mabel Jones és az ijesztő kukac (Mabel Jones-sorozat) (Kolibri Kiadó)

Raboltak már el kalózok az éjszaka közepén? És kényszerítettek arra is, hogy végigjárd a Biztos Halál Csúszós Rúdját? Hívott már ki végzetes tejivó versenyre egy hatalmas medve? Kerestél valaha titokzatos kincset veszedelmes kalandok közepette? Micsoda?! Még nem?! Akkor neked Mabel Jones kalandjai biztos túlságosan is izgalmasak, bizsergetőek és RÉMISZTŐEK lesznek. Azonnal tedd le ezt a könyvet!* 
*Nehogy komolyan vedd, csak vicceltem! Ha esetleg véletlenül egy felnőtt kezébe kerülne ez az ajánló… Szerencsére ez már olyan kis betű, hogy az ő öreg szemük nem tudja elolvasni. Igazából éppen azt tanácsolom, hogy egy pillanatig se habozz, fogj neki azonnal, mert ez a könyv annyira megnevettet majd, hogy chips fog potyogni az orrodból!

 

covers_531206.jpg6. Bojti Anna: Éjszaka az állatkertben (Pagony)

Az ​Éjszaka az Állatkertben főhőse TE vagy, kedves olvasó! Egy éjszaka nem találod a tesódat az ágyában. Nem habozol, útnak indulsz, hogy megkeresd Dodót. Ám arra nem számítasz, hogy az éjszakai állatkertbe érkezel, ahol nyüzsögnek a furcsábbnál furcsább lények…

Állj szóba az utadba akadó lényekkel, szerezz információkat és értékes tárgyakat tőlük, akárcsak egy kalandjátékban, és mentsd meg a testvéredet! Minden bekezdés végén választhatsz, hogy merre mész tovább és mit kérdezel.

MOST te alakítod a történetet!

Ám a rejtély nemcsak egyféleképpen fejthető meg: a 400 oldalas könyvön és az állatkert zegzugos útjain sokféleképpen végigmehetsz, különböző tárgyak segítségével oldhatod meg az előtted tornyosuló akadályokat, így egy olvasás során csak egy kis szeletét ismered meg ennek a varázslatos és nagyon vicces éjszakai világnak. Ezt a könyvet legalább négyszer el lehet olvasni úgy, hogy mindig más részeket fedezel fel benne!

Bojti Anna könyvét a Kaland-játék-kockázat könyvek inspirálták, de azoknál sokkal több lett: óda a budapesti Állatkerthez, az Alice Csodaországához hasonló eredeti, humoros, szerethető fantáziavilág, amiben az olvasói kíváncsiság dönti el, hogy merre visz az utunk.

Abszolút éjszaka 
Abszolút nyomozás 
Abszolút interaktív

covers_364088_2.jpg7. Rob Harrell: Támadnak a vérmenyétek (Zarf élete-sorozat) Tessloff és Babilon)

Zarf élete nem könnyű, nemcsak azért, mert a híd alatt lakik, hanem mert a suliban sem túl népszerű. Messze nem annyira, mint a hercegek vagy a lovagok, de még a vándorénekesek és az ogrék is menőbbek nála. 
Zarf sorsa még rosszabbra fordul, amikor a királynak nyoma vész, és a hiú és ostoba Herceg magához ragadja a hatalmat. Barátaival, a saját árnyékától is megijedő ifjú Kismalaccal és a nem túl vicces udvari bolonddal útnak indulnak, hogy megmentsék a királyt. Vajon sikerül elérnie, hogy őt is tiszteljék a suliban? Lehengerlően vicces meseregény Zarfról, a kiskamasz trollról.

 

 

covers_389121_1.jpg8. Jean-Philippe Arrou-Vignod: A cukrozott omlett (Manó könyvek)

Tudod milyen mi az a Cukrozott omlett? Igazi ínyencség! Íme, a receptje: végy egy nagycsaládot, amelyben öt fiútestvér él, és akiket mind ugyanúgy hívnak… ők az öt Jean. 
Adj hozzájuk egy anyukát és egy apukát, meg egy új kistestvért, aki egészen biztosan kislány lesz… Majd tégy mindehhez egy kalandokkal teli nyári táborozást, némi nyomozást különféle gyanús alakok után, egy foltos szemű kiskutyát, sok kalandot, veszekedést, kibékülést és egy hamisítatlan családi kirándulást a karfiol hazájába. Keverd össze alaposan a hozzávalókat! Ahogy a Jean-fiúk anyukája mondja, minden csak szervezőkészség kérdése, ahogy az apukájuk: Lesz nemulass! 
A könyvet olvasva az is kiderül, mi az a különleges hozzávaló, ami még szükséges egy igazi cukrozott omletthez.

Egy nagycsalád mindennapjaiba kalauzol a hazájában igen népszerű francia író és tanár, Jean-Philippe Arrou-Vignod nevettető és szívhez szóló története, amelyet saját gyerekkora ihletett, hiszen ő maga is sok testvér között nőtt fel.

covers_458583_1.jpg9. Varga Bálint: Zsé meg a haverok (Kolibri Kiadó)

Ismered a Kis Nicolas-t? A már nálunk is klasszikusnak számító francia ifjúsági regény főhősei végre megtalálták magyar barátaikat! Zsé, Artúr, Borisz és Julianna Nicolas-éhoz hasonló derűvel, mégis tűpontosan látja a világot.

Összevesznek, kibékülnek, kajánul vigyorognak, de abban kimondatlanul is egyetértenek, hogy a barátság mindenekelőtt való. Sárkánycsapdát építenek (igaz, sajnos más esik bele), (majdnem) nindzsává képzik magukat, elkergetik az ellenséges sziú indiánokat, tóban úsznak, lángost falnak, és kardot faragnak. Szóval csak olyasmit csinálnak, aminek értelme van. Közben pedig megértéssel vegyes lemondással és rengeteg humorral szemlélik a felnőttek csetlését-botlását.

 

 

covers_282036.jpg10. Ana Galán: A nagy próbatétel (Mondragó-sorozat) (Nagyító Kiadó)

Miró most tölti be a tizenegyedik évét. Szomorádon ilyenkor az a szokás, hogy Anton, a sárkánymester kiválaszt egy sárkányt az ünnepelt részére, majd próbatétel elé állítja: hajnalhasadásig el kell érnie sárkányával a szülei kastélyát. De Mondragó nem olyan sárkány, mint amilyenre Miró számított: túl nagy, figyelmetlen, ráadásul még repülni sem tud. Egy ilyen sárkánnyal hogyan fogja kiállni a próbát? Szerencsére a legjobb barátai, Galga, Csibuk és Rézi mellészegődnek a kalandokban és veszélyekben bővelkedő úton. Együtt szállnak szembe Furdával és a titokzatos Vikkenburg gyilkos sárkányaival. Milyen különös tárgyat tart a szájában Mondragó, amikor fejvesztve menekül a kastélyból? Vajon sikerül-e pirkadat előtt épségben megérkezniük Miróék kastélyába?

 

covers_486982_3.jpg

 

11. Kate Scott: Óriás (Abszolút könyvek) (Pagony)

„Rájöttem, hogy számomra ez a boldogság. Okésnak lenni.”

Anzo nagyon-nagyon kicsi. A szülei nagyon-nagyon magasak és hangosak. Talán ezért nem hallják meg, amit mondani szeretne nekik. Mit kéne tennie Anzónak, hogy a szülei meghallgassák, az iskolában ne csúfolják, és végre a legjobb barátain kívül más is észrevegye, hogy milyen fantasztikus és tehetséges? Amikor rajzaival megnyeri a képregényszövetség különdíját, elhatározza (vagy inkább a barátai határozzák el helyette), hogy a kezébe veszi a sorsát. Lehet, hogy néha nem árt kockáztatni, és bízni benne, hogy a legjobb dolog igenis meg fog történni velünk.

 

 

covers_93425.jpg12. Csukás István: Keménykalap és krumpliorr (Könyvmolyképző)

„Gá, gá” – kiált a Vadliba őrs. Harci kiáltásuk vajon miféle kalandokat jelez? Nos, ezek a derék legénykék a regény elején még nem sejtik, miféle kalandokba csöppennek. Egyelőre csak beteg pajtásukat, Pétert akarják elszórakoztatni. De hát vajon mivel? Erre a célra egy kitalált cirkusz a legjobb, legalábbis addig, ameddig az elképzelt cirkuszból – igazi nem lesz. Márpedig lesz! Közben értékes teknőcök tolvaját kergetik, bebarangolják Budapest minden zegét-zugát, közben botrány tör ki a divatbemutatón, és… 
na, a többi már legyen ennek a vidáman pergő, izgalmas regénynek a titka! 

 

 

 

covers_2641.jpg13. Bálint Ágnes: Szeleburdi család (Móra Kiadó)

Megbeszéltük a Radóval, hogy naplót fogunk írni, és majd ha öregek leszünk, jót derülünk rajta – így kezdi naplóját a tizenkét éves Laci, becsületesen bevallva, hogy a derülünk szót Radótól gyűjtötte, akinek nyelvész a papája, s ezért igen gazdag a szókincse. Laci hűségesen beszámol a kis lakásban élő háromgyermekes Faragó család eseménydús hétköznapjairól, s – valljuk be – cselekvő részt is vállal abban, hogy ezek a hétköznapok minél mozgalmasabbak legyenek. Az olvasó – akinek szerencsére nem kell öregkoráig várnia, hogy Laci naplóján jót derüljön – biztosan a szívébe zárja ezt a vidám, szeleburdi családot, amely kissé zsúfolt lakásába örömmel fogad be minden új jövevényt, legyen az aranyhörcsög, cincér vagy lopótök.

 

covers_425044.jpg14. Margit Auer: Mágikus állatok iskolája (Mágikus állatok iskolája-sorozat) (Tessloff és Babilon)

Milyen ​érzés lenne, ha lenne egy saját, csakis hozzád kötődő állatod? Aki téged megért, beszélgetni tudsz vele, mindenhova elkísér, és soha többé nem kellene egyedül lenned. Szép álomnak tűnik, de Ida és Benni a Mágikus állatok iskolája 1. kötetében egy ilyen igaz barátra lel. A valóság ötvöződik a gyerekek képzeletvilágával. A mágikus állatokról senki más nem látja, hogy beszélni tudnak, a külső szemlélő mindig csak egy plüssállatot lát. Mégis, a váratlan jövevény megkönnyíti a gondokkal küszködő gyerekek életét az iskolában, vidám helyzeteket teremt, és izgalmas kalandok várnak a kis gazdáikra. Már az is külön izgalmat jelent, hogy ki és milyen körülmények között kapja meg. Vajon lehet-e szeretni egy teknősbékát, ha az ember egy nagyobb szőrös állatra vágyik? Hogyan szeretteti meg magát a kis teknős? Miért van az osztály legvásottabb gyerekének is nagy szüksége egy mágikus állatra? És persze a regényen végigvonul egy izgalmas történet, egy rejtély, amit a gyerekek és a mágikus állatok együtt derítenek fel. Közben mélyebben is megismerhetjük a szereplőket, a tanárokat és gyerekeket, az indítékaikat, a szorongásaikat, a csínytevéseiket és a terveiket. Minden szereplő egyéni jellem, mindenki változik, fejlődik nem kis mértékben a megjelenő mágikus állatok és a kialakult különös szituációk hatására. Nincs az a 8 éves fiú vagy lány, aki ellen tudna állni a tanteremben nyüzsgő, egzotikus állatoknak! Izgalmas, olvasmányos könyv kedves illusztrációkkal. A történet folytatódik..

covers_462993.jpg15. Berg Judit-Kertész Erzsi: A négy madár titka (Kiki nyomoz-sorozat) (Pagony)

Két népszerű szerző első közös kalandregénye, mely izgalmasan ötvözi a Rumini és a Panthera sodró erejét.

Legyen ez a könnyen olvasható, fordulatos könyv az első detektívtörténeted!

Az egész egy titkos ládikával kezdődik, és a rejtélyek egyre csak szaporodnak: Mit rejt a titkos tégely? Hová tűnt Gerda? Mik azok a furcsa rajzok a füzetében? Kicsoda DR? És miről csicseregnek a madarak?

Kövesd a sorokat és nyomozz együtt Kikivel!

„Galamb mutatja az utat, 
Sas őrzi a fészket. 
A titok fölött holló köröz, 
A veréb nem közönséges madár.”

A bejegyzés trackback címe:

https://hegekonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr1715717538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása